Tenk, det er 30 år siden det første kullet på kennel Zelini ble født i en liten to roms leilighet på ca. 40 kvm. Så mye har skjedd siden, så mange valper er blitt født og jeg har opplevd så mye sammen med hundene og alle menneskene jeg har møtt gjennom dem. Jeg har lært utrolig mye om hunder, mennesker og livet generelt…

Begynnelsen…
Vel, jeg får ta det fra begynnelsen. Som 12-åring fikk jeg min første hund. Det var en black/ tan cocker spaniel ved navn Betliem Pan av Gelinah (født 1974). Han kom fra en useriøs valpeprodusent, men da vi fikk tilbud om å overta ham fra en kollega av min far kunne vi bare ikke si nei. Som 12-åring drømte jeg allerede om store pokaler og rosetter, og hva visste vel jeg om det eventyret som da var i ferd med å begynne for min del…. Pan var ingen utstillingshund, men han hadde et fantastisk temperament og jeg lærte utrolig mye av og med ham. Vi var på tre utstillinger, og fikk to 2. premier og en 3. premie, men jeg fikk allikevel en veldig tenning og interesse for dette. I tillegg startet vi lydighet, og fikk flere 1. premier i klasse 1. Dessverre klarte jeg aldri å lære Pan å apportere, så vi kom oss aldri videre opp i klasse 2. Jeg fikk ikke lov av foreldrene mine å få flere hunder, så da Pan ble gammel og grå var det mest utdannelse som fylte mine dager. Pan døde dagen før 11-årsdagen sin i 1985.

I 1986 ble min første springer født. Valget av rase var lett da jeg var utrolig fornøyd med Pan og hans væremåte, men jeg ønsket meg en større hund. Da måtte det bare bli springer da! Det valget har jeg aldri angret, og det finnes bare en rase for meg i dag. Jeg  var på jakt etter en hund å jobbe med og å stille ut, og jeg kom i kontakt med Laila Dysjeland på kennel Lajban. Hun hadde et kull med to tisper, og jeg fikk andrevalget. Lily, etter hvert bedre kjent som NUCH. NSLCH. Lajban’s Night Life, var ikke noe dårlig valg og hun oppfylte alle mine ønsker om utstillings- og arbeidshund. Hun ble norsk utstillingschampion, norsk og svensk lydighetschampion (hun er den eneste springeren i Norge som har klart lydighetschampionatet), hun hadde 1. premie på blodspor, godkjent jaktanleggsprøve og var jaktpremiert. På den tiden var jeg ”young, free and single” som dere skjønner. All ledig tid ble brukt til å jobbe med hund, og det var fantastisk moro.

Lily ble mor til vårt første kull i 1990. I det kullet ble det født fem valper og vi beholdt en, Zelini’s Foxglove (Selma). Selma var en fantastisk utstillingshund, og hun trodde alle utstillinger kun var til for henne! Det var fantastisk å sveve rundt i ringen samme med henne, og hun ga alltid alt. Velbygd var hun også og det ga jo resultater. Etter hvert ble hun internasjonal, norsk og dansk champion, og hadde det ikke vært slik at man den gang trengte jaktpremiering for det svenske championatet, hadde hun vært nordisk champion også. Hun ble Årets Springer, hadde godkjent jaktanleggsprøve og 1. premie i lydighet klasse 1 og 2. Dessverre hadde Selma D-hofter, og kunne ikke avles på. Selma hadde også en del stress, noe også Lily hadde, og de som kjenner meg vet jo at hunder med stress fikser jeg bare ikke! Jeg satt med to hunder, en som hadde HD og en som hadde gitt HD, og som var stresset begge to, så jeg begynte å se meg om etter noe nytt. Jeg brukte lang tid, studerte stamtavler og bilder, og snakket med erfarne folk. Det var jo før internett kom så ting tok tid.

Vår stamtispe kom til oss…

Til slutt tok jeg kontakt med Eva Frisk på kennel Beeline i Sverige, og dermed kom NUCH. Beeline Wild Strawberry (Marthe) til oss i 1992. Marthe var litt av en personlighet, og viste med all tydelighet hva hun likte og ikke likte. Å trene lydighet var en av de tingene som var under hennes verdighet! Hun var ikke overvettes begeistret over å være med på utstilling heller, det skulle jeg bare ha helt klart for meg. Hun ble aller nådigst med, men vi klarte da å få et championat og det uten å prøve altfor hardt. I skogen derimot var hun i sitt ess, og hun klarte jaktanleggsprøven med glans, og ble sågar kåret til prøvens beste hund. Marthe ble stammoren i mitt oppdrett selv om jeg hadde to kull før jeg fikk henne. Alt jeg har i dag går tilbake på Marthe, og nå er jeg kommet sju generasjoner videre etter Marthe.


Valpene….

I løpet av disse 28 årene har det blitt 27 kull her på kennel Zelini med totalt 163 valper, så det er i gjennomsnitt ett kull i året. Vi har møtt mange veldig flinke mennesker som har fått til mye med hundene sine. Det har blitt veldig mange champions til tross for et beskjedent oppdrett, men uansett er det viktigste for oss at valpene fungerer i hverdagen med sine eiere.
Her kommer en liten oversikt over kullene:
KULL 1 f. 14.11.90  e. CH. Rowntree Magic Touch u. NUCH. NSLCH. Lajban’s Night Life (blomsternavn)
Som tidligere nevnt beholdt vi en valp fra dette kullet hjemme kjent som Selma/ INT N DKUCH. Zelini’s Foxglove. Hun var en fantastisk utstillingshund med bla. BIS på NSK og BIG-1 på NKK.  I tillegg hadde hun godkjent jaktanleggsprøve, 1. pr. i lydighet kl. og 2. Hun ble også Årets Springer i 1993, og Årets Veteran i 1998. Dessverre hadde hun D-hofter (som den eneste i kullet selvfølgelig) og kunne ikke avles på. Flere i kullet var aktive, bla. NUCH. Zelini’s Indian Cresses, Zelini’s Windflower (2 cert og godkjent jaktanleggsprøve) og Zelini’s Corn Bluebottle (CK og 10 x 1.pr. LP kl. 1)
KULL 2 f. 14.08.93 e. Beeline Tambourine Man u. NUCH. Zelini’s Tambourine Man (navn på James Bond-filmer)
Siden den vi beholdt selv i første kullet hadde HD fikk vi lov å ha et kull på søsteren hennes. I dette kullet kom NUCH. NV-94 Zelini’s Living Daylights som med letthet ble champion, og tok 4 x cert og 2 x BIR. Flere søsken var aktive: Zelini’s For Your Eyes Only (3 x cert, BIM), Zelini’s Thunderball (CK, 4 x 1. pr. LP kl. 1) og Zelini’s Live and Let Die (2 x 1. pr. viltspor, CK, godkjent jaktanleggsprøve, godkjent ettersøkshund).
KULL 3 f. 25.02.95 e. NUCH. NV-92 Rowntree Royal Rival u. NUCH Beeline Wild Strawberry (navn på Double)
Dette var det første kullet etter det som skulle bli vår stamtispe, Marthe. Det var bare to valper og derfor fikk de navn som inneholdt ordet Double. På fôr beholdt vi Zelini’s Double Trouble som fikk 2 x cert, cacib og BIM. Hun fikk 2 kull hos oss.
KULL 4 f. 29.05.96 e. NUCH. Inu-goya Jazzman u. NUCH Beeline Wild Strawberry (navn på Harley-Davidson sykler)
Her ble NUCH. NV-98 Zelini’s Hells Angel født, og hun skulle bli viktig for vår vei videre. På få utstillinger fikk hun sine 3 cert, cacib, BIR og BIM, og hun ble nr. 2 i kampen om Årets Springer. Hun var satt ut på fôr så vi hadde rett til ett kull, og hun ligger bak alt det vi har i dag. Hun hadde to søsken som var veldig flinke på spor, NSVCH. Zelini’s Harley-Davidson og NSVCH. Zelini’s Easy Rider. Sistnevnte hadde 70(!) 1. premier på spor og flere CK på utstilling.
KULL 5 f. 06.10.97 e. NDKUCH. GBSHCH. Chaigmarsh Orchid – NUCH. Beeline Wild Strawberry (navnetema penger)
Dette var Marthe’s siste kull og vi beholdt en av tispene hjemme,  NUCH. NVCH. Zelini’s No Credit. Hun var en fantastisk rasetypisk utstillingshund, og hun ble blant annet BIS på spesialutstilling og også Årets Springer 2000. I tillegg startet hun på 3 viltsporprøver i løpet av én måned og fikk 1. premie på samtlige i tillegg til at hun vant den ene prøven. Dermed fikk hun også sin viltspor-tittel. Godkjent jaktanleggsprøve hadde hun også. Hun var jo fantastisk på alle måter da hun også hadde et supert temperament, men dessverre hadde hun store hudproblemer og det gjorde at vi valgte å ikke avle på henne til tross for hun var så fantastisk på alle andre måter. Det er sånt som skjer når man har med levende vesener å gjøre, men selvfølgelig trist at man som oppdretter må velge bort en hund med så mange kvaliteter. En søster, Zelini’s Euro Card, hadde flere CK på utstilling.
KULL 6 f. 04.09.98 e. NUCH. Inu-goya Riverdance e. Zelini’s Double  Trouble (navn på godteri)
Mamma til dette kullet var sort/ hvit og i dette kullet ble den beste sort/ hvite vi noen gang har oppdrettet født. Han het NUCH. SEU(u)CH. Zelini’s Marshmallow, og tok en masse cert, mange BIR, gruppeplasseringer, BIS-plasseringer og også BIS-1. Han ble far til endel kull og fikk noen riktig fine barn. Hans bror NUCH. NV-00 Zelini’s Bon-Bon gjorde det også bra med mange cert, cacib, BIR og BIM. Han hadde også noen kull etter seg.  En søster ved navn NVCH. Zelini’s Cheez Doodles tok i tillegg til viltspor-championatet 3 x cert, 2 x BIM og 2 x 1.pr. LP kl. 1.
KULL 7 f. 01.03.99 e. SEU(u)CH Melverly Mystery Maker u. NUCH. NV-98 Zelini’s Hells Angel (band-navn)
I dette kullet beholdt vi NUCH. NVCH. Zelini’s Deep Purple som skulle bli viktig for generasjonene framover for kennelen. Selv gjorde hun det bra på utstilling selv om hun ikke så helt poenget med det bestandig. Dette var en dame med mange egne meninger! På brukssiden fikk hun 3 x 1.pr. på viltspor samt godkjent jaktanleggsprøve. Hun ble også mor til 4 champions. Hennes eneste søster NUCH. NVCH. Zelini’s Roxette gjorde det også svært bra flere gruppeplasseringer, 20 x 1. pr. på viltspor, godkjent ettersøkshund og godkjent jaktanleggsprøve. En bror flyttet til kennel Livingdale i Finland og gjorde det svært bra der med flere championater, gruppeplasseringer og godkjent jaktanleggsprøve. Hans navn var INT N FIN ESTUCH. Zelini’s U2 at Livingdale. Han hadde også noen kull i Finland.
KULL 8 f. 23.04.01 e. NUCH. NV-00 Zelini’s Bon-Bon u. NUCH. NVCH. Zelini’s Deep Purple
Dette kullet besto av kun en valp, og han måtte jo få navn deretter, NUCH. NSVCH. Zelini’s Next to Nothing. Han gjorde det som titlene viser bra med gruppeplasseringer samt 9 x 1.pr. på viltspor. Han ble også nord-norsk mester i viltspor 2003 og var godkjent ettersøkshund.
KULL 9 f. 06.04.02 e. NUCH. SEU(u)CH. Zelini’s Marshmallow u. NUCH. NVCH. Zelini’s Deep Purple (Elvis-sanger)
Her fikk vi to riktig fine tisper. NUCH. Zelini’s Return To Sender ble solgt til kennel Blåsenborg der hun hadde to kull. Hun gjorde det veldig bra på utstilling med 9 cert og flere BIR og gruppeplasseringer. Vi hadde avtale om ett kull på NUCH. Zelini’s Jailhouse Rock. Hun var en ganske røslig tispe, men ga valper av fin størrelse og ble mor til 3 champions i sitt eneste kull.
KULL 10 f. 28.03.03 e. SEU(u)CH. Rindi’s Triumph Trophy u. NUCH. NVCH. Zelini’s Deep Purple (frukt-tema)
I dette kullet skulle det bli født en veldig spesiell hund som skulle vise seg å bli hunden i mitt liv. Det var fire tisper og en hanhund, og vi hadde bestemt oss for å beholde en tispe hjemme. Alle tispene var gode på sin måte, men de hadde også sine feil. Da de hadde åpnet øynene var en av tispene veldig opptatt av meg, og sa liksom: «Du må se meg, det er jeg som skal bo her!». Jeg ville vente og se for alle skulle få en sjanse, men den samme lille valpen var veldig på meg hele tiden, og selv om jeg syntes hun hadde sine feil, så hadde hun noe som var viktig: utstråling og personlighet! Dermed ble hun igjen hos oss og fikk navnet Ylva aka. INT NORDUCH. NORDV-06 Zelini’s Strawberry Fields Forever. Ylva elsket sin matmor over alt på jord, og kjærligheten var gjensidig. Hun utviklet seg til å bli en «once in a lifetime» hund med sin personlighet og fantastiske temperament. Hun startet utstillingskarrieren med å bli BIS-valp, hun fortsatte med å bli BIS på NSK og avsluttet med samme stil som BIS-veteran.  I 2006 ble hun mestvinnende tispe og nr. 2 i kampen om Årets Springer kun slått av sin sønn N SEU(u)CH. NVCH. Zelini’s West Side Story. Ylva fikk også 1. pr. LP kl. 1, godkjent jaktanleggsprøve, og var en habil jakthund. I tillegg tok hun 2 x 1. pr. på viltspor. Det at hun aldri fikk den tredje 1.pr. på spor var min feil. Den gangen hun fikk sin andre 1. pr. var det veldig varmt og hun var drektig. Det var såpass tidlig i drektigheten at jeg ikke visste om hun var drektig eller ei, så vi startet. Da det var 100 m igjen av sporet var Ylva helt utslitt mentalt, og så på meg og liksom sa: Jeg orker ikke mer! Jeg presset henne ikke, men ba pent og oppmuntret henne slik at hun faktisk gikk resten av sporet, men etter det gikk hun aldri spor igjen!!! Hun lot som om hun gikk spor, men hun gikk alltid rett fram i første vinkel, og gikk og gikk uten å gi noe tegn på at det ikke var spor der, så det måtte vi faktisk gi opp! Ikke bare betydde Ylva mye for oss som familiehund, men hun var også en fantastisk avlshund. Hun fikk 19 valper fordelt på 3 kull, og hele 10 av disse ble champions!! Det er ikke mange tisper (eller hanner for den sakens skyld) som kan skilte med det samme, og det sier mye om hvordan hun var. Hun ga sitt fantastiske temperament til sine barn og det var jo det viktigste uansett, men det var moro at hun gå så utrolig fine avkom. To av hennes søstre ble utstilt en gang hver, Zelini’s Fruit Cake (cert, BIR, BIG-2) og Zelini’s Fruit Loop (CK). De hadde også en veldig fin bror, Zelini’s Bilberry Pie, som fikk 2 x cert, BIM, BIR, BIG-3 og 1. pr. på viltspor. Dessverre ble han påkjørt og drept før vi rakk å konkurrere om det 3. certet.
KULL 11 f. 01.03.04 e. SEU(u)CH. Trimere Tribbiani u. NUCH. Zelini’s Jailhouse Rock (navnetema kjærlighet)
i dette kullet beholdt vi NUCH. Zelini’s Love Is In The Air på fôr, og hadde to kull på henne. Hun tok 4 cert og ble BIR og BIS-5 på NSK’s Hovedutstilling. En fin søster reiste til kennel Livingdale i Finland, LV CH. LIT CH. EST CH. EST JRCH. EST JW-05 Zelini’s Mad About You. Hun hadde også cert og BIM i Norge, og godkjent jaktanleggsprøve. Disse jentene hadde også en flott bror. NUCH. Zelini’s Wild Romance, som tok 5 cert, cacib, 3 x BIM, 2 x BIR og BIG-3. I tillegg gikk broren Zelini’s Crush On You til godkjent jaktanleggsprøve.
KULL 12 f. 02.10.04 e. FINUCH. Streamsides Kingfisher u. NUCH. NVCH. Zelini’s Deep Purple (tema engelske biler)
Kun 3 valper ble født i dette kullet, og de var ikke med på noe særlig. Zelini’s Rolls Royce fikk godkjent jaktanleggsprøve, og levde livet sitt som en høyt verdsatt jakthund. Søsteren Zelini’s Triumph Spitfire fikk CK på utstilling.
KULL 13 f. 05.07.05 e. SEU(u)CH. Wongan Kadenza u. INT NORDUCH. NORDV-06 Zelini’s Strawberry Fields Forever (tema musikaler) Dette viste seg å bli et av våre desidert beste kull med bl.a. 5 champions! Selv beholdt vi hjemme en hanhund, NUCH. SEU(u)CH. NVCH. Zelini’s West Side Story. Han tok 9 cert, res. cacib, 2 x BIM og ble Årets Springer 2006. (Hans mamma ble nr. 2!) Han fikk også godkjent jaktanleggsprøve og 3 x 1.pr. på viltspor, og han var matfars høyt verdsatte jaktkompis i mange år. I tillegg hadde han en rekke valper etter seg. En annen som også brukt i avl var NUCH. Zelini’s Jesus Christ Superstar. Han tok 4 cert, BIM, 2 x BIR, 2 x BIR, 2 x BIG-1, BIS-3. En tredje bror som ble champion var NUCH. Zelini’s Fiddler On The Roof. Han tok 3 cert, 2 x BIR, BIS-3 samt 1. pr. på viltspor. Disse gutta hadde noen fine søstre også! NUCH. NVCH. Zelini’s Annie Get Your Gun  tok 3 cert , cacib, BIM, 2 x BIR, BIG-3 og BIG-4. Hun var også en god sporhund og hadde 5 x 1. pr. på viltspor hvorav 2 ganger med HP og 2 ganger som prøvevinner. I tillegg var hun godkjent ettersøkshund. Hun hadde to kull hos oss. NUCH. NVCH. Zelini’s Chess ble solgt til kennel Timianholen der hun hadde 2 kull. Hun tok 3 cert, BIR og BIG-4. Hun var også en habil sporhund med 3 x 1. pr. på viltspor, hvorav 1 x HP. Også hun var godkjent ettersøkshund. I tillegg til alt det disse 5 oppnådde fikk søsteren Zelini’s Sound Of Music CK og 2. pr. på viltspor.  Dermed var 6 av 8 valper i dette høyt premiert!
KULL 14 f. 24.07.06 e. NUCH. Westaway Into The Mystic u. NUCH. Zelini’s Love Is In The Air (tema tall)
En hanhund flyttet til Tyskland og gjorde det bra der. DtJCH. DtCH. VDH Dt Klub CH. Zelini’s On Cloud Nine fikk 3 x unghundcert, 6 x cert, 2 x cacib, 4 x BIM, 3 x BIR, tysk unghundchampion og Klubsieger 2008. Broren Zelini’s The Chosen One gjorde det bra i lydighetsringen med 1. pr. i både klasse 1 og 2 samt klasse vinner i begge klassene. Søsteren Zelini’s Giev Me Five tok cert og BIM , og hadde ett kull hos oss.
KULL 15 f. 25.02.07 e. SEUCH. Alanea Landcruiser u. INT NORDUCH. NORDV-06  Zelini’s Strawberry Fields Forever (tema kaffe) NUCH. Zelini’s Macchiato tok 3 cert og res.cacib, og ble far til 4 kull. En annen hanhund Zelini’s Café Olé ble solgt til USA, men ble dessverre for stor og ble av den grunn aldri stilt ut. Søsteren NUCH. Zelini’s Cappuccino skulle vise seg å få stor betydning for oss. Hun hadde tre kull på kennelen, og ligger bak alt vi har i dag. Hun tok 3 cert, res. cacib, 1. pr. LP kl. 1 (klassevinner med 190,5 p) og 1. pr. LP kl. 2 (klassevinner med 185 p). Hun ble også mor til 6 champions. Søsteren NVCH. Zelini’s Caffe Mocca tok 6 x 1.pr. på viltspor, hvorav 1 x HP og prøvevinner. I tillegg var hun godkjent ettersøkshund. En annen søster Zelini’s Double Espresso ble stilt et par ganger og fikk CK.
KULL 16 f. 24.04.08 e. NUCH. SEUCH. NORDJ-03 High Score I’m Dynamite u. NUCH. NVCH. Zelini’s Annie Get Your Gun
Her ble det dessverre bare en valp, Zelini’s Shoot Baby Shoot. Han ble stilt på ett valpeshow der han ble BIR og BIG-1, og til tross for at hans eiere ga uttrykk for at de var utstillingsinteresserte så jeg dem aldri igjen.
KULL 17 f. 31.08.08 e. AUST GRAND CH. Kinsheran Kilimanjaro u. NUCH. Zelini’s Love Is In The Air (tema australske steder) NUCH. Zelini’s Surfers Paradise ble stilt 4 ganger og tok 3 cert, cacib og BIM. Han ble pappa til 2 kull. Søsteren NVCH. Zelini’s Barossa Valley har tatt cert samt 17 x 1. pr. på viltspor hvorav 1 x HP og 1 x prøvevinner. Hun har også godkjent jaktanleggsprøve der hun ble kåret til beste hund. En annen søster Zelini’s Great Sandy Desert har CK, og en tredje søster Zelini’s Alice Springs ble BIS-1-valp og fikk godkjent jaktanleggsprøve.
KULL 18 f. 23.04.09 e. SU(u)CH. Cloette’s Joy and Pride u. NUCH. NVCH. Zelini’s Annie Get Your Gun (tema våpen)
Den mest framgansrike i dette kullet var en sporhund ved navn NVCH. Zelini’s Diamond Hunter. Hun hadde 5 x 1.pr. (1 x prøvevinner) samt godkjent ettersøkshund. Det var som ettersøkshund hun briljerte og hun gjorde en kjempejobb på hjemstedet sitt. I tillegg tok hun CK. Broren hennes, Zelini’s Remington Sportsman var også godkjent ettersøkshund og tok 1. pr. på viltsporprøve. I tillegg har han 4 cert, cacib, 3 x BIM og BIR. En annen bror, Zelini’s Remington Super Magnum, har CK.
KULL 19 f. 14.09.09 e. NUCH. SU(u)CH. NVCH. Zelini’s West Side Story u. Zelini’s Give Me Five (tema Michael Jackson-sanger) Dette var et av svært få kull hos oss der ingen av valpene har vært med på noe særlig offisielle arrangementer. Det nærmeste kom Zelini’s Smooth Criminal som ble BIR og BIS-3-valp, og Zelini’s Dirty Diana som fikk HP i juniorklasse.
KULL 20 f.08.07.10 e. INT NORDUCH. NVCH. Winton The Winner Takes It All u. NUCH. Zelini’s Cappuccino (tema fotball) Dette skulle vise seg å bli et svært suksessrikt kull som fortsatt gjør det veldig bra nå da de er gått over i veteranenes rekker. INT NORD LIT LV EST RUSS CRO BALT RKF CH. NORDV-14 Zelini’s Premier League bor på kennel Kahdensiskon i Finland der han som tittelrekken viser har vunnet masse! Det er vanskelig å holde oversikten, men han har ihvertfall 23 cert i 10 land, og har utallige BIM, BIR, BIG og BIS-plasseringer. Han har blitt BIS-1 flere ganger. I tillegg har han godkjent jaktanleggsprøve, og er far til flere kull. Han har i alle år ligget blant topp 10 på mestvinnende springer i Finland.  Han har en bror i Bergen, NUCH. Zelini’s Goalgetter, som vi stort sett har stilt de gangene vi har vært der. Han har 4 cert, 4 res. cert, cacib, BIM og BIR. Han har alltid vært i fantastisk kondisjon og det har vært utrolig moro å komme dit og vise ham. Han har alltid vært like glad for å se oss, og alltid gjort sitt beste, og i en alder av 7 år gikk det i boks da han på NKK’s utstilling slo til og gikk hele veien til BIR, og dermed ble champion! Søsteren INT NORDUCH. NSVCH. NORDV-13 Zelini’s Hattrick flyttet til kennel Izira i Trøndelag, og tillegg til sine mange utstillingsmeritter er hun en god sporhund med 12 x 1. pr. inkl. 3 x HP. I tillegg har hun godkjent jaktanleggsprøve. Selv beholdt vi INT NORDUCH. NVCH. NJV-11 Zelini’s Golden Goal, og hun er en fantastisk hund på alle måter! Hun har et fantastisk temperament og den mildeste jenta man kan tenke seg. Hun er så pliktoppfyllende og gjør alltid sitt beste. Hun har 7 cert (Norge, Sverige, Danmark) 5 cacib, 8 BIR og hun har blitt plassert i BIG og/ eller BIS hver gang hun er blitt BIR. I tillegg har hun 3 x 1. pr. på viltspor og godkjent jaktanleggsprøve, og sist, men ikke minst er hun en super jakthund for far i huset!
Disse fire har jo oppnådd fantastiske resultater med lange titler, men det er flere i kullet som har vært med på ting. Zelini’s Target Man ble solgt til Estland der han tok 2 x jr.cert, jr. BIM, jr. BIR samt 2 x BIM. Zelini’s Goalkeeper har res. cert og res.cacib. Zelini’s Playmaker har res. cert og Zelini’s Man Of The Match har CK.
KULL 21 f. 12.08.10 e. INT Multi CH. VV-09 -12 13 Linmoor Zimply Zalient u. INT NORDUCH. NORDV-06 Zelini’s Strawberry Fields Forever (tema øl) Her var det bare 3 valper, men om de ikke var mange så var de ihvertfall gode! NUCH. Zelini’s Budweiser tok 3 cert, BIM og BIR. Broren Zelini’s Guinness Extra Stout har 1. pr. på viltspor, har gått ferskspor til 9 poeng og er godkjent ettersøkshund. Deres eneste søster NUCH. SEU(u)CH. NVCH. Zelini’s Corona Extra bodde på kennel Bobwhite, og var like rar og skrullete som sin mor. Hun hadde sine cert i Norge og Sverige, og hadde flere BIM og BIR samt gruppeplasseringer. Hun hadde også 3 x 1.pr. på viltspor inkl. 1 x HP og godkjent jaktanleggsprøve. Dessverre ble hun syk 6 år gammel, og som følge av en feildiagnostisering døde hun etter et døgn noe som var utrolig unødvendig og tragisk!
KULL 22 f. 22.06.12 e. Rianlas In The Black at Beresford u. NUCH. Zelini’s Cappuccino (tema TV-serier)
Det ble 4 valper, alle tisper! Zelini’s Private Practice har cert og res. cert, og har hatt 2 kull hos oss. Zelini’s Criminal Minds er godkjent ettersøkshund, og Zelini’s Midsomer Murders har CK, 2. pr. på viltspor og har gjort det veldig bra i agility med flere napp.
KULL 23 f. 26.07.13 e. INT NORDUCH. FINCH. FINV-14 Mompesson Escourt u. NUCH. Zelini’s Cappuccino (tema prating)  NUCH. NJV-14 Zelini’s Body Talk ble raskt champion og tok 3 cert og 4 res. cert. Han er far til 2 kull. Hans søster NUCH. Zelini’s Speakers Corner bor på kennel Springernord i Bodø der hun foreløpig har hatt ett kull. Hun har vunnet 3 cert, res. cacib, BIM, 4 x BIR, BIG-2 og BIG-3. I godt voksen alder begynte vi å stille Zelini’s Someone To Talk To, og han har tatt storcert på NSK’s Hovedutstilling 2020 samt et res. cert året før. Han tok cert nr. 2 halvannen måned senere, og står nå for championat. I tillegg har Zelini’s Makes People Talk og Zelini’s So To Speak CK.
KULL 24 f. 20.02.15 e. NUCH, SEU(u)CH. Astrospring’s Orion u. Zelini’s Private Practice (tema filmer)
Eier av faren til kullet kunne ikke motstå valpene, og bare måtte ha en. Det ble SEU(u)CH. DKUCH. Zelini’s Back To The Future som har gjort det svært bra i sitt nye hjemland Sverige. Han har tatt 7 cert, 2 cacib, BIM, BIR, BIG-3 og BIS-4-junior. Her i Norge har Zelini’s Sunset Boulevard tatt cert og BIM. Zelini’s Casablanca har tatt 2 cert, 2 x BIM og har på sin eneste start på viltsporprøve tatt 1. premie og ble kåret til prøvens beste debutant. Vi beholdt en tispe på fôr, NUCH. Zelini’s Dirty Dancing, og hun tok på få utstillinger tatt 3 cert, res. cacib, BIS-3-junior samt BIR.  Hun er ikke utstilt etter at hun ble champion da jeg lovte fôrvertene å ikke gjøre det mer når championatet var i boks siden de ikke var interessert i utstilling.  Så langt har hun hatt ett kull hos oss.
KULL 25 f. 15.07.16 e. SEU(u)CH. Lizziardhs Laphroaigh u. Zelini’s Private Practice (navn på CC)
4 valper ble født i dette kullet, og vi beholdt den eneste tispen, NUCH. NVCH.  SEVCH. Zelini’s Candy Crush, hjemme. Hun har så langt tatt 3 x cert, 4 x res. cert, BIM, BIR, BIG-1, BIS-3 (på en utstilling med nesten 600 hunder av alle raser)  samt BIS-3-jr. på NSK’s Hovedutstilling. I tillegg har hun 3 x 1. pr. på viltsporprøve, og er dermed viltsporchampion. Vi håper på hennes første kull i 2020.
KULL 26 f. 04.02.17 e. SEU(u)CH. Charlescroft Ripple’n Roll u. NUCH. Zelini’s Dirty Dancing (tema drinker)
I Tromsø bor Zelini’s On The Rocks og han har tatt 2 cert, BIM, BIR og BIG-3 samt res. cert og res. cacib på NKK.. I tillegg har han 1. pr. i rally-lydighet kl. 1. Søsteren NUCH. Zelini’s With A Twist har vi ute på fôr hos en venninne, og hun har vært utstilt et fåtall ganger og har både 3 cert, res. cert, res. cacib, BIR, BIG-3 og BIS-3-junior. Hun ble champion på første forsøk etter fylte 2 år kun 11 dager etter bursdagen sin.
KULL 27 f. 07.05.18 e. NUCH. DKJV-16 NORDJV-16 Melverly Top Rating u. NUCH. Bobwhite’s Sparkling Bubbles (tema jenter) Mor til disse valpene er en datter av NUCH. SEU(u)CH. NVCH. Zelini’s Corona Extra, og da vi fikk tilbud om å ha kull på henne slo vi til uten betenkningstid! Dette kullet besto av 6 tisper og 1 hanhund så de måtte få navn som sa noe om dette. Det blir spennende å følge dem etterhvert!! De første har begynt å vise seg fram, og 9 mnd og 9 dager gammel var Zelini’s Girls Rock allerede fullcertet! I Sverige fikk SEVCH. Zelini’s First Lady Sitt viltsporchampionat kun 16 mnd gammel. Hun har til nå 4 x 1. pr. på viltspor og i tillegg godkjent duftprov. Zelini’s Drama Queen har CK.
KULL 28 f. 07.04.19 e. SEJV-19 Albert Cruzson u. NUCH. Zelini’s Dirty Dancing (tema vår). I dette kullet var det også overvekt av tisper med 1 hanhund og 5 tisper.  Zelini’s Spring Collection debuterte på NSK’s store utstilling i Letohallen, der hun vant juniorklasse med CK, bare 9,5 mnd gammel. Etter det har det vært lockdown pga. corona-viruset, men så fort det åpnet for aktiviteter igjen ble hun stilt i Trondheim siste helgen i juni 2020. Der tok hun 2 cert (bl.a. storcert) samt BIM. Søsteren Zelini’s Early Spring  debuterte på bevegelig blodsporprøve med en knallsterk 1. premie. Hun har også gått fersksporprøve der hun fikk 8,5 poeng og er dermed godkjent ettersøkshund. Hun har allerede i sin første jaktsesong vist seg å gjøre en god jobb i ettersøk.

Oppdrettergrupper…
I 2009 stilte vi oppdrettergrupper, og satset for første gang på det. Det endte med at kennel Zelini ble nr. 3 på listen for Årets Oppdretter alle raser. Det har ingen springeroppdretter klart i Norge tidligere. Vi vant BIS-oppdretter på NKK flere ganger, og var plassert i alle BIS-finaler vi deltok i bortsett fra en.

Lite oppdrett…
Som sagt er det blitt i gjennomsnitt ett kull i året, og vi har aldri hatt mer enn 3 hunder hjemme. I tillegg har vi hatt noen få tisper ute på fôr. Det er ikke alle tispene vi har benyttet oss av avlsretten på, da de i våre øyne ikke alltid har oppfylt våre krav. For oss er det viktig å kun bruke hunder i avl som holder mål når det gjelder temperament, helse, eksteriør og bruksegenskaper. Det har alltid vært viktig for meg å kunne se valpekjøperne i øynene, og si at ”dette tror jeg blir bra”, og vite at jeg kan stå for det jeg har gjort. Selv om man kun bruker friske hunder i avl kan man være uheldig å få hunder som ikke er fullt så friske, og det vil man jo så langt det er mulig unngå. Jeg har aldri valper bare for å ha det, det må være noe jeg tror på hver eneste gang. For meg så er det å drive oppdrett litt som å være i en labyrint. Man prøver noe veier hit og noen dit, noen fører videre og noen viser seg å være blindvei. Det er utrolig spennende!

Gleden…
Det å oppdrette nye kull betyr like mye for meg i dag som det gjorde for 28 år siden. Jeg kjenner fortsatt veldig på gleden og spenningen ved å følge en drektig tispe, en fødsel og et valpekulls oppvekst. Det er kjempegøy å bli kjent med mange nye mennesker som skal bli valpekjøpere, og som jeg kan hjelpe og veilede etter hvert som valpen deres vokser til. Det gleder meg utrolig mye når valpekjøpere ringer og forteller med stolthet i stemmen om hvor bra det går, og hva de har klart å lære valpen sin. Det er for meg like viktig som utstillings- og bruksmeritter. De fleste hunder i Norge selges som familiehunder, og det spiller ingen rolle om hunden er en BIS-vinner eller jaktchampion hvis den ikke fungerer i familiens daglige liv…

Menneskene….
Jeg har møtt mange fantastiske mennesker gjennom disse årene. Noen har vært korte bekjentskap, mens andre har vart lenger. Mennesker har kommet , og mennesker har gått. Noen har satt mer spor etter seg enn andre. Jeg har reist mye på utstilling og prøver, og når jeg ikke har familie som er interessert, må jeg reise med andre. Det har stort sett blitt med valpekjøpere eller andre oppdrettere, og jeg har vært på mange spennende og ikke minst morsomme turer. Det er utrolig hvor mye dumt man kan le av når man bare er sliten nok!
De siste årene har det kommet en person inn i livet mitt som nok vil bli der en stund. Karoline Johansen er en ung jente som deler min interesse, og som hjelper meg både under fødsler, med valpene og hundene for øvrig. Hun er også mye med på utstilling og er blitt svært viktig for meg.  Vi samarbeider svært godt, og jeg håper at vi kan fortsette med det. Jeg håper jo å kunne feire flere jubileum i årene som kommer, men helsen min er ikke den beste, og den vil bli dårligere etter hvert som årene går. Men jeg håper allikevel å klare og fortsette med å jobbe med den rasen jeg er så utrolig glad i! Jeg kan ikke tenke meg noen annen rase…

Utmerkelser….
Det å bli satt pris på føles utrolig bra! Etter mange års arbeid med rasen, og for Norsk Spaniel Klub, er det veldig hygggelig å bli satt pris på. Høsten 2017 fikk vi NKK’s Oppdretterpris, og det er det ikke mange forunt å få. I statuttene står det: «Oppdretterprisen kan tildeles person som kan vise til eget oppdrett av rasehunder med fremragende kvalitet. Oppdrettet skal i sin bredde være preget av hunder som viser oppdretterens evne til et suksessfullt oppdrett av hunder med meget høy kvalitet – alt tatt i betraktning rasens eksteriør og bruksegenskaper.» Det var med STOR ydmykhet jeg mottok denne prisen.
Våren 2018 ble jeg også tildelt Norsk Spaniel Klub’s Den Gyldne Spaniel, og man blir utrolig rørt av å bli verdsatt av sine egne!

Tusen takk!!!!
Jeg vil takke alle fantastisk flinke valpekjøpere som har gjort oss til det vi er i dag. Jeg vil også takke alle dommere som har satt pris på våre hunder i utstillingsringen, lydighetsringen og i skogen. Jeg vil takke familien min for at de holder ut og sist, men ikke minst, vil jeg takke oppdretterkollegaer og konkurrenter for alle morsomme opplevelser og hyggelige stunder. Håper det blir mange, mange flere!

Her ses Karoline Johansen som er en viktig del av Team Zelini. Karoline har hjulpet oss endel med valper, og er ofte med på utstilling. Hun har også stilt sin egne hunder med stor suksess. Her sitter hun med teamets daværende hunder: Kelly/ NUCH. Zelini’s Cappuccino (sittende bakerst),  NUCH. Copy-Cat’s Hookey’s Waterhole (liggende i midten), NUCH. SU(u)CH. NVCH. Zelini’s West Side Story (liggende foran), INT NORDUCH. NORDV-06 Zelini’s Strawberry Fields Forever (sittende foran) og NUCH. NVCH. Zelini’s Deep Purple (lengst til venstre). Bildet ble tatt i 2009.