Vi har et lite hjemmeoppdrett med ca. ett kull i året. Kennel Zelini er oppført på Norsk Spaniel Klub’s (NSK) oppdretterliste. Vi er dermed forpliktet til å følge Norsk Kennel Klub’s etiske retningslinjer for hundeavl, samt de regler gjeldende i NSK for formidling av valper.

Valpene vokser oppe inne i huset, og får dermed meget god pregning på mennesker og andre hunder. Hos oss er de vant til å bli håndtert, og de er vant til alle lyder som er i et vanlig hjem. Det er viktig for oss å bruke mye tid på valper og nye eiere. Dersom det er geografisk mulig vil vi gjerne at nye eiere kommer hit i hvert fall en gang før de henter valpen. Det første besøket er selvfølgelig uforpliktende både for eventuelle valpekjøpere og for oss.

Valpene er ved levering veterinær-undersøkt, og hver valp får med egen veterinær-attest og de blir ID-merket med mikrochips. Ved henting av valpen får valpekjøperne med et rikholdig hefte, utarbeidet av oss, med nyttige tips for den nyblivne hunde-eier. I tillegg får alle med en startpakke med fôr fra Royal Canin, som også inneholder nyttig informasjon om fôring. Valpene blir registrert i Norsk Kennel Klub, og valpekjøperne mottar registreringsbeviset 4-6 uker etter at de har fått valpen. Alle valper er forsikret hos Agria så lenge de er hos oss, og dersom valpekjøper velger samme forsikringsselskap slipper man karenstiden som normalt er på 20 dager.

Etter at valpene våre har flyttet til sine nye hjem prøver vi å gi en så god oppfølging som mulig. Vi gir råd, og veileder våre valpekjøpere etter beste evne. Det første året klipper vi valpene gratis for at valpekjøperne skal kunne lære det selv. Vi prøver også å hjelpe til med treningstips, og hjelper gjerne de av valpekjøperne som vil med å stille ut hunden. Det at vi har bare ett kull i året gjør at vi har kapasitet til å følge opp slik vi ønsker det, og det gjør også sitt til at mange av hundene kommer på utstilling eller prøve, slik at vi får vist en bredde på oppdrettet, og ikke bare toppene. Og er man ikke interessert i utstilling eller prøver, så følger vi like gjerne opp for at hunden skal fungere i det daglige så godt som mulig. Det er jo tross alt det viktigste.

Vi bruker kun friske hunder med godt temperament, og er svært opptatt av dette. Alle avlshunder er HD-undersøkt og øyenlyst u.a. De er så rasetypiske som mulig, både utseende-messig, temperamentsmessig og forhåpentligvis jobbemessig.

Mitt mål som oppdretter:

Mitt mål er å oppdrette sunne, vakre, rasetypiske springere med samarbeids- og arbeidsvilje.

Våre hunder lever som familiemedlemmer, og vi har derfor sjelden mer enn 3 hunder hjemme. Jeg, Heidi, er hjemmeværende og bruker det meste av min tid sammen med hundene. Når vi har valper går selvfølgelig det meste av tiden til dem. Både for det mest praktiske som rengjøring osv, men også fordi det er viktig for meg å bli kjent med hver enkelt valp og gi dem så godt grunnlag som mulig før de reiser herfra. Jeg kan ligge i valpekassen når de er små, og når de blir litt større bruker jeg timesvis ute på gressplenen sammen med dem. Jeg tror aldri jeg klarer å slutte og glede meg over de nye små valpene vi har satt til verden.

Vi har mange hyggelige og flinke valpekjøpere som sammen med oss trener og konkurrerer rundt om i det ganske land, og i utlandet. Uten disse hadde det ikke vært mulig å få vist en så stor bredde på oppdrettet vårt. Uten alle våre dyktige valpekjøpere hadde vi ikke vært der vi er i dag! Det er viktig for oss å komme godt overens med våre valpekjøpere, og siden vi har sjelden har mer enn ett kull i året er det viktig å finne de rette kjøperne til hver enkelt valp. Vi gjør så godt vi kan!