Engelsk springer spaniel er en støtende og apporterende fuglehund. Småviltjakt kan regnes som en springers hovedoppgave, men langt ifra alle springere brukes til dette. Det kommer an på hva man oppmuntrer hos den, og selvfølgelig også det enkelte individets spesielle egenskaper. Størrelsen, arbeidsviljen og gleden gjør springeren til en svært allsidig hund, og den kan brukes til det meste.
En moderne engelsk springer skal være symmetrisk, kompakt, sterk, høybent og aktiv, bygget for utholdenhet og bevegelse. Det høres jo flott ut! En korrekt springer, velholdt og i god kondisjon, er en fryd for øyet. Den utstråler energi, vennlighet og arbeidslyst. Den er vakker å se på med sin blanke pels og bølgende faner. Den er edel, men allikevel robust  sammenlignet med de stående fuglehundene. Pelsen er tett og beskytter mot kulde, uten at den skal være så krevende at man ikke skal kunne lære seg å trimme den selv.
Springeren er også en trivelig familiehund. I følge standarden skal den være lydhør, ha høy dresserbarhet, den skal ha god kontakt med sin fører og den skal holde seg innenfor skuddhold. Disse egenskaper gjør at den egner seg godt som familiehund. Men den trives med å arbeide. Den behøver slett ikke jakte får å ha det bra, andre oppgaver er like bra. Det ene utelukker ikke det andre, en lydig hund er også en lydig jakthund! Til dem som er interessert i rasen: Vil man ha en spesialist av noe slag, da er hundeverden full av raser med langt mer spesialiserte områder. Vil man derimot ha en hund som skal kunne gjøre litt av hvert, ja, da kan man prøve en engelsk springer spaniel! Springeren må sies å være en av de mest allsidige raser vi har.

JAKT
En spaniel skal kunne gjennomsøke et terreng etter vilt, den skal holde seg i ro ved oppflukt, den skal apportere dødt og skadet vilt uansett om det er fjær- eller hårvilt. Den skal holde god kontakt med sin fører, og den skal kunne apportere både på land og i vann. Den skal også kunne spore opp skadd vilt, og  apportere dette (gjelder fugl og hare/ kanin). Hunden skal alltid jakte innenfor skuddhold, da den skal støte opp viltet den finner med en gang. Da skal jegeren være klar til å felle viltet. Alt dette blir testet på jaktprøver, men det er flere måter å bruke springeren på. Noen jegere bruker den som kortdrivende hund, andre igjen på både hjort og elg. Først og fremst er det fasaner og skogsfugl man bruker springeren på, men man kan også  jakte rype på fjellet.

VILTSPOR
Etter at kravet kom om at storviltjegerne måtte ha tilgjengelig ettersøkshund er springeren blitt mer og mer populær til dette formålet. Rasen egner seg utmerket, da den er sterk og utholdende og har en enorm vilje til å spore. De aller fleste simpelthen elsker det. Mange starter på viltsporprøve for sportens og konkurransens skyld, men veldig mange av disse er også hunder som brukes til praktisk ettersøk av både skadeskutt og  trafikkskadd vilt. Hundene gjør en fantastisk jobb for å forkorte et skadd storvilt’s lidelser. At springeren er fullt på høyde med andre mer tradisjonelle raser viste det seg under årets NM i viltspor, da vinneren faktisk var en engelsk springer spaniel.

LYDIGHET/ AGILITY
Lydighet og agility er sporter som spaniels passer helt utmerket til. Med fart, arbeidsvilje og stor glede utfører de øvelsene. Det finnes klasser i begge sportene med økende vanskelighetsgrad, og har man først begynt å trene og konkurrere blir man som regel bitt av basillen.
Det finnes flere grener innen hundesporten vi kunne nevne her. Det finnes springere som er lavinehunder, bombehunder, narkotikahunder og det finnes andre brukshundgrener som er mer konkurransebaserte der springere egner seg like godt som mange andre raser. Det viktigste er å vite at har man en springer, så kan den brukes til så mangt. Den elsker å bli jobbet med og det er veldig viktig for den å være sammen med familien, dvs. flokken sin.
Springeren er jo også såpass stor at den kan bære kløv når man går tur eller trekke pulken med minstemann. Det er en jobb som er like viktig som alt annet, og springeren er kjempeglad og stolt over å få oppgaver den kan utføre. Og uansett hva man bruker sin springer til så styrker all form for trening båndene og samholdet mellom hunden og menneskene.
Det finnes flere grener innen hundesporten vi kunne nevne her. Det finnes springere som er lavinehunder, bombehunder, narkotikahunder og det finnes andre brukshundgrener som er mer konkurransebaserte der springere egner seg like godt som mange andre raser. Det viktigste er å vite at har man en springer, så kan den brukes til så mangt. Den elsker å bli jobbet med og det er veldig viktig for den å være sammen med familien, dvs. flokken sin.

 

EN SPRINGER SOM FÅR JOBBE ER EN LYKKELIG SPRINGER!!